Atelier al meşterilor împletitori din fibre vegetale



    Pe 21 aprilie 2013, ora 12.00, Meşterul Popular NATALIA CANGEA, împereună cu discipolii săi de la Centrul de Creaţie şi Agrement pentru Copii din Criuleni, a organizat la Muzeu un atelier de confecţionare a obiectelor din pănuşi.
    Păpuşile de pănuşi cândva erau jucările preferate ale copiilor, iar confecţionarea lor era obişnuită, mai ales când porumbul se cocea şi copii erau luaţi în cîmp şi lăsaţi să se joace cu astfel de păpuşi, cât timp părinţii munceau. Meşterul Natalia Cangea ne-a povestit că aceste jucării erau preferatele ei pe când era mică, în satul Zolonceni, Criuleni, unde locuieşte şi astăzi, şi că a deprins meşteşugul de la bunica Natalia. Meşteriţa Natalia Cangea  a reînviat acest meşteug de mai bine de 15 ani şi acesta e tot mai îndrăgit, inclusiv de meşteri mai tineri. Confecţionează şi cu alte fibre vegetale, încusiv panouri decorative şi obiecte funcţionale, colorate natural, dar păpuşile de pănuşi rămân preferatele Meşterului Natalia Cangea.

   Prezentăm câteva imagini cu discipolii Meşterului Popular Natalia Cangea, din cadrul Atelierui., care a fost organizat datorită faptului că în perioada 5 aprilie - 2 mai 2013 a fost prezentată publicului Expoziţia Concurs Naţional al lucrărilor meşterilor împletitori din fibre vegetale. Eveniment organizat cu susţinerea AO Uniunea Meşterilor Populari din Moldova, Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova. Expoziţia a prezentat creaţia celor mai buni meşteri împletitori din nuiele de răchită, pănuşi de porumb, papură, pai, cât şi a avut scopul de a îmbogăţi patrimoniului muzeal cu lucrări originale din fibre vegetale.  



























0 comentarii:

Trimiteți un comentariu