Expozitii periodice


Expoziţia de ii din colecţia MNEIN

           Luni, de Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013 am scos din zestrea de ii a Muzeului nostru şi am creat o expoziţie de ii şi costume populare, care să reprezinte istoria iei în sec XIX-XX pe teritoriul Basarabiei sau a acestei părţii de dincoace de Prut a Moldovei istorice. Publicul va avea posibilitatea să admire circa 40 de ii din cea mai veche şi bogată colecţie de port, cea a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Piese de port de la sf. sec XIX-înc- sec XX din colecţia Muzeului de Zestvă, ii şi cămăşi femeieşti şi alte piese de port din anii ’30-’80, sec XX, dar şi ii artizanale din anii ’70 ai aceluiaşi secol. Atenţia va fi îndreptată către ornamentele diferite şi tehnicile de broderie, croşetă, dar şi croiala cămăşilor femeieşti, care au fost lucrate şi perfecţionate de generaţii de femei din mamă în fiică. Am demonstrat costumele, cu precădere cămăşile femeieşti utilizînd câteva criterii. Sigur nu am uitat de faptul că femeile şi ţăranul nostru, în general, foloseau toate materia primă din natura înconjurătoare, din gospodărie.... Aşa după materia primă folosită avem expuse piese de port din cânepă,  piese din borangic, bumbac, lână etc. Apoi numaidecât au fost prezentate cele trei tipuri principale de cămăşi femeieşti din zona etnografică a Moldovei, şi anume Basarabia, prezentate pe sub-zone. Cămăşile femeieşti au fost  clasificate şi în baza croiului folosit – „cămaşa cu altiţă”/ „ia românească”, „cămaşa dreaptă”, „cămaşa cu platcă”.  
            Deschiderea oficială a Expoziţiei de Ii a fost însoţită de mai  multe activităţi: târgul meşeterilor populari, Conferinţa Ştiinţifică „Costumul popular – marcă a identităţi naţionale” şi muzică veche – romanţe interpretate de Cristina SCARLAT şi un program folcloric propus de colega noastră şi interpretă Dina VRĂJMAŞU, în cadrul căruia ne-am bucurat de apariţia în revenire a consacratei interprete de muzică populară a anilor ’60, EUDOCHIA LICĂ.
           Expoziţia va putea fi vizitată până la 8 august, între orele 10.00-18.00, de marţi până duminica.

Organizatori: Varvara Buzilă, Raisa Tabuică, Valentina Onofriescu, Sergiu Gavriliţă, Maria Ciocanu, Lina Bogatu, Lilia Josanu, Ghenadie Popescu. 
   






















Expoziția “Mărțișoare-2013”. Ediția a X-a

         De la 28 februarie pînă la 31 martie 2013  a fost deschisă Expoziția “Mărțișoare-2013”. Ediția a X-a, dedicată Sărbătorii, cu mărțișoare vechi, păstrate în colecțiile Muzeului, cât și mărțișoare noi. Expoziţia din acest an a fost organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
       Expoziţia de mărţişoare prezintă lucrările meşterilor populari Natalia Cangea (or. Orhei), Eugenia Moldovanu (Bălţi), Lidia Ciobanu (Chişinău), Irina Corobca (Universitatea din Tiraspol), Maria Ciobanu (s. Catranâc, Teleneşti), Eleonora Voloşciuc (or. Orhei), Bucătaru Viorica (Centrul meşteşugăresc “Fantezie”, or. Ungheni), Marcel Ostrovschi, Elena Tafuni etc. De asemenea, mărţişoare confecţionate de copiii de la Centrul de Creaţie şi Agrement al Elevilor din or. Criuleni; Gimnaziul din s. Izbişte, Criuleni; Centrul de Creaţie Tehnică din sectorul Buiucani, Chişinău; Centrul de Educaţie Estetică „Lăstărel” din sect. Buiucani, Chişinău; Liceul Teoretic din s. Săseni, Criuleni, cond.  Meşter popular Larisa Cojocaru; Centrul de Creaţie a Copiilor din Anenii Noi, cond. Olga Smirnova etc
Ca în fiecare an, propunem publicului la sfârșitul lunii (30-31 martie) să aducă mărțișoarele la Muzeu pentru a le lega de pomii din Grădina Botanică, conform obiceiului.












Expoziţia Meşterului Popular ELEONORA VOLOŞCIUC-ANGHELINICI şi a discipolilor săi


     De la 8 februarie până la 28 februarie 2013 am deshis publicului Expoziţia Meşterului Popular ELEONORA VOLOŞCIUC-ANGHELINICI şi a discipolilor săi.
    Meşterul Popular ELEONORA VOLOŞCIUC-ANGHELINICI este o cunoscută împletitoare de fibre vegetale cu o gamă largă de obiecte – vaze, coşuleţe, poşete, bomboniere, păpuşi, compoziţii etc. De asemenea, valorifică meşteşugul tradiţional al broderiei şi croşetei (lasete, guleraşe, milieuri, manşete etc). Originară din satul Cobâlnea, Şoldăneşti, este cadru didactic de peste 30 ani, profesor de educaţie tehnologică la Liceul Teoretic “I.L. Caragiale” şi la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei. A instruit generaţii de tineri în tehnica deferitor genuri de meşteşuguri populare – împletitul din pănuşe, paie, croşetă, broderie, ceramică. Printre elevii-discipoli se numără absolvenţii din s. Chiperceni (1983-2007), grupul de meşteriţe din s. Cărpineni (2006, 2010), elevele Centrului Social „Sf. Filaret cel Milostiv” din Costeşti, Ialoveni (2009) etc. Unii discipoli au devenit la rândul lor meşteri populari.
    Doamna ELEONORA VOLOŞCIUC-ANGHELINICI este câştigătoarea diferitor concursuri, participantă la diverse expoziţii, conferinţe, autoarea cărţilor „Arta din pănuşi” (Ch., 2003), „Meşteşuguri populare artistice. Ghid metodologic pentru cadrele didactice în învăţământul special”, co-autoare (Ch., 2006).
    În expoziţie au fost prezentate, de asemenea, lucrările elevilor-discipoli de la Cărpineni, de la Liceul Teoretic „I.L. Caragiale” şi Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, precum şi obiecte brodate, moştenite de autoare de la mama Maria-Raisa Anghelinici-Iancu.

















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu